10 svenska ord du måste kunna när du studerar i Sverige

Advertisement

10 svenska ord du måste kunna när du studerar i Sverige

Som student i Sverige kommer du snart att inse att nästan varje svensk pratar engelska väldigt bra – och visar det mer än gärna. Men även om du lätt skulle kunna stanna i landet under ett helt tvåårigt utbildningsprogram utan att ens lära dig att be om tiden på svenska, uppmanar vi dig att prova. Svenska är ett vackert språk som är relativt lätt att lära sig. Här är ditt viktiga ordförråd för de första veckorna:

Hej! / Hej då!

 • Enklare än så här kan det inte bli: hej betyder “hej”, hej då betyder “hej då”. Även om det strängt taget är en informell hälsning, fungerar den i praktiskt taget alla omständigheter.

fika

 • Svenskar är bland världens hårdaste kaffemissbrukare. Forskningsföretaget Euromonitor uppskattar att den genomsnittliga personen i Sverige konsumerar nästan fyra koppar kaffe per dag, endast överträffat av Finland och Nederländerna. Konceptet fika beskriver prydligt detta beroende: Att fika är att ha en kort fika, ofta med kakor eller bakverk, och du kan (och bör) ha flera per dag. Även om det oftast används som verb, kan fika också vara ett substantiv. Till exempel, “Ska vi ta en fika?” skulle kunna sägas som båda: “Ska vi fika?” (verb) eller “Ska vi ta en fika?” (substantiv).

lagom

 • En annan sak du snart kommer att lära dig när du studerar i Sverige är att svenskar är ett lättsamt, jordnära folk. Det finns kanske inget annat ord som bättre förkroppsligar detta än lagom. Det saknar en ordentlig översättning på de flesta språk, men står i huvudsak för “rätt mängd”. Och den kan användas i nästan alla sammanhang – temperaturer, mängder, längder och så vidare. “Hur mycket skrev du för din uppsatsuppgift?” – “Lagom.”

Va’ fan?!

 • Fan är ett namn för Djävulen, och “Va’ fan?!” på engelska. Det kommer du att höra mycket i Sverige. Verkligen – mycket.

termin

 • Låt inte denna falska vän förvirra dig. När du ser dina svenska studiekamrater se fram emot terminen är de inte exalterade över långa nätter när de studerar på biblioteket. Tvärtom: termin betyder semester. Den svenska motsvarigheten till det engelska ordet semester (eller term) är termin.
 • Advertisement

plugga

 • Verbet plugga är ett slangord som betyder “att studera”. Om dina vänner vill dra ut dig på några öl, men du har ett viktigt prov på gång, är det bäst att du säger till dem: “Jag måste plugga!” – “Jag måste plugga!”

Oj!

 • När folk på andra håll börjar med långa ursäkter när de kliver på någons skor i tunnelbanan, stöter på dem eller spiller en drink på dem, nöjer sig svenskarna med detta lilla ord: Oj!

öl

 • Öl betyder “öl”. För att underlätta är pluralen densamma, oavsett om du beställer en öl (“en öl”) eller fem (“fem öl”). På din första utekväll kanske dina internationella studenter från Tyskland tycker att detta är milt roligt eftersom Öl också är det tyska ordet för “olja”.

kryssa

Tack betyder både “tack” och, om det sätts i slutet av en förfrågan, “snälla”:

 • “En öl, tack.” – “En öl tack.”
 • “Varsågod.” – “Här har du.”
 • “Kryssa!” – “Tack!”

Skål!

 • Detta är lätt de flesta studenters favoritord, och bland de första termerna kommer du naturligtvis att ta upp när du väl har fått vänner på universitetet i Sverige: “Skål!” Betyder helt enkelt “Skål!”

 

Advertisement

Leave a Comment