Hur man är svensk – i 10 enkla steg

Advertisement

Hur man är svensk – i 10 enkla steg

10 steg för att försvenska dig själv

Ska du tillbringa lite tid i Sverige, för att resa, jobba eller en termin utomlands? Du undrar hur man smälter in och agerar som en typisk svensk? Följ de 10 stegen till svenskhet nedan.

Drick mycket starkt kaffe

Vintrarna i Sverige är långa och mörka. För att få lite extra energi och värme fann svenskarna att kaffe var den dryck de valde.

Svenskar älskar verkligen kaffe, de dricker i snitt 3,2 koppar om dagen. Det är en viktig del av deras dagliga rutiner. En på morgonen, flera på jobbet och på kvällen en kopp (för att undvika att somna under ett avsnitt av Wallander).

Men se upp, svenskar dricker inte sitt kaffe som du brukade i ditt gamla land. Svenskt kaffe är starkt. Väldigt stark. Så stark verkligen att du kommer att märka när du häller din standardmängd mjölk i koppen men ditt kaffe motstår starkt att förvandlas från svart till brunt. I grund och botten kan man betrakta svenskt kaffe som något starkare än espresso och något svagare än tjära.

Som sagt, första gången du provar svenskt kaffe, prova bara en liten mugg i espressostorlek, för att ta reda på vilken inverkan det har på din matsmältning. Se bara till att du dricker ditt kaffe med en toalett inom några sekunder. Så förbered ditt matsmältningssystem för dina 3,2 koppar starkt kaffe per dag!

När du är van vid svenskt kaffe kommer vartannat kaffe i världen att smaka som svart färgat vatten.

Ta av dig skorna

Du fick en inbjudan att komma över till en svensks hem. Du är lite nervös eftersom du inte är van vid svensk kultur och seder än. Du ringer på dörren och din svenska vän öppnar dörren åt dig. Du säger ”Hej!”, din kompis säger ”Nämen, hejjj! Välkommen in!”

Vad gör du när du har trampat över den överdimensionerade dörrtröskeln på en fin dörrmatta? Höger. Du tar av dig dina skor och placerar dem försiktigt framför den stora skokollektionen sorterade i en praktisk tvåvånings sko hylla (skohylla) under klädhängaren.

Om du inte är van vid att ta av dig skorna hemma vill du se till att inte skämma ut dig med strumpor som inte bara ser ut som schweizerost utan kanske till och med luktar så.

Så se till att alltid ha på dig ett par fräscha, obefläckade strumpor när du besöker en svensk!

Har svårt att få en tjänst

Svenskar har goda personliga egenskaper. De kan vara generösa och välkomnande. Dessutom har många svenskar ett bra minne.

I kombination betyder det att svenskar kan komma ihåg att du bjöd dem på en öl, även om det är ett tag sedan och att de inte har bjudit tillbaka dig ännu.

När du är ute på en krog eller klubb med en svensk är det helt okej om du bjuder på en drink. Men ta en titt på en svensks ansikte när du anger för servitören att du betalar för båda. Din svenska vän kommer att göra samma ansiktsuttryck som en elev som försöker memorera ordförråd. Om de inte har chansen att bjuda in dig på något samma kväll, kommer de att se till att skuldutjämna nästa gång ni träffas, även om det bara är för en fika. Du bjöd in honom eller henne på en öl på en svensk krog förut? Förvänta dig den bästa latte macchiatto med grädde och sirap i gengäld. Kom ihåg att alkohol är dyrt i Sverige.

Ett sätt att minska skuldkänslan i situationer där man får en tjänst är att säga “tack”, mycket. “Tack, tack, tack-tack!”

Rädsla magsjuka, maginfluensa

Ingen vill vara sjuk. Inklusive svenskar. Men det finns en sjukdom de särskilt försöker undvika, “magsjuka”, maginfluensan.

Vad händer när man har magsjuka? Det är när innehållet i ditt matsmältningssystem delas upp i två partier. En som lämnade din kropp som den kom in i den. Den andra parten tar bakdörren. Båda har bråttom. Vilket får dig att skynda till badrummet, och stanna där ett tag tills du kan återvända till din säng, dricka te och fortsätta titta på streamade filmer från internet.

Det är också lite obehagligt att ha, eftersom svenska människor i din närhet kommer att behandla och undvika dig som om du vore en zombie.

I Sverige hör man ofta ordet magsjuka i samband med följande ord…

  • gå inte till jobbet!
  • äckligt (äckligt)
  • handsprit (handdesinfektionsmedel)
  • var är toan? (vart finns toaletten?)

Nja, kanske inte den sista punkten, eftersom folk som har magsjuka, och rör sig i offentligheten, oftast inte erkänner att de har det.

Ha lite kul, åk kollektivt under rusningstid. Låtsas ringa en vän och säg högt och tydligt “Min läkare sa precis att jag har magsjuka”. Njut sedan av reaktionerna från människorna runt omkring dig och välj din favoritplats.

Så var uppmärksam på magsjuka, använd mycket handsprit och håll andan så länge någon står närmare än en armlängd framför dig.

Rädsla maginfluensa magsjuka – Hur man är svensk

Ha en fredagsmys, mysig fredag

Svenskar tar sitt arbete på största allvar. De kommer i tid. De lämnar i tid. För att återhämta sig från en stressig arbetsvecka bestämde sig några svenskar för att införa en avkopplande aktivitet på fredagar, kallad fredagsmys, bokstavligen ”fredagsmys”.

Helst händer en fredagsmys direkt efter att ha ätit taccos till middag. Att äta taccos till middag kallas taccokväll, “taccokväll”. Vilket är en bra kompromiss om två personer i ett förhållande inte har kunnat komma överens om de ska äta pizza eller sushi den kvällen.

Att hitta rätt mat för en (förhoppningsvis) romantisk och avkopplande fredag ​​tenderar fortfarande att vara mindre svårt än att hitta ett tv-program eller en film som båda delar är överens om. Viktigt: Glöm inte några knapriga mellanmål! Chips är allmänt förknippat med en Fredagsmys i Sverige. Ryktet säger att en chipsproducent (OLW) kom på idén om fredagsmys för att marknadsföra sina snacks. Deras TV-reklam underströks med en medryckande melodi som alla svenskar känner till ”Nu är det freeedagsmyyys…”. Fråga bara en svensk så nynnar de på det åt dig (med lätt förlägenhet).

Så, det är fredag ​​(snart), ta på dig dina bekväma träningsbyxor och samlas med andra familjemedlemmar eller din partner framför din TV och tillfredsställ ditt behov av snacks, underhållning och mys.

Fredagsmys mysiga fredag ​​- How to be Swedish

Var dålig på att småprata

Det är kanske inte så ovanligt att folk lätt blir nervösa när de måste prata med främlingar. Men det som är lite annorlunda med svenskarna är att de till och med känner sig obekväma när de pratar med människor de redan har träffat tidigare.

Om du är i Sverige och börjar prata med en främling på gatan eller på en buss kan du uppfattas som en konstig. Svenskar kommer att svara artigt och svara på alla dina frågor med ett vänligt leende på läpparna. Men, snälla, försök att avrunda konversationen så fort svensken tittar längre på mobilen medan du pratar.

Visst kan de prata lite när de träffar en kompis. Men när de träffar någon som bara är en bekant, gör de allt för att undvika en besvärlig småpratkonversation. Ett knep svenskar använder ofta för att undvika att prata med dig: de undviker ögonkontakt.

Det kan faktiskt hända att en person du träffat tidigare bara går förbi på shoppinggatan och stirrar på skärmen på sin telefon eller helt enkelt åt ett annat håll. Ingen fara, helt normalt i Sverige! Ta det inte personligt, de gör det med sina ”gammalsvenskar” också.

Advertisement

Så när du stöter på en svensk vän och av misstag får ögonkontakt, prata bara om vädret. Det är det säkraste sättet att småprata med en annan svensk utan att få honom eller henne att känna sig besvärlig.

Var dålig på att småprata – Hur man är svens

Undvik dina grannar

Du har flyttat in i din svenska lägenhet. Nu måste du, precis som varje svensk, då och då lämna din lägenhet. För att handla laktosfri yoghurt, jobba eller gå på spinning på gymmet.

Att lämna din lägenhet, snart nysvensk, kan föra dig in i en knepig situation. För att komma till din cykel eller bil måste du först passera korridoren i ditt hyreshus. Farozon. Varför? För du kan stöta på en av dina grannar. Och du gillar inte att träffa dem eftersom de potentiellt kan attackera dig med småprat.

Du vill väl inte slösa bort din dyrbara tid på tråkiga samtal om vädret? ”Tjeeena! Vilket fint väder idag!”

På väg ut lyssnar du först noga eller kollar ditt titthål (dörrspion) om någon granne just nu patrullerar i korridoren. Om du hör steg utanför, vänta några sekunder!

Ät godis på lördagar, lördagsgodis

Svenskar har den högsta konsumtionen av godis i världen. 17 kg, det är mängden godis (inklusive bakverk) du måste äta för att bli som en genomsnittssvensk. Men de flesta svenskar, särskilt de yngre, får inte äta godis när de vill. Svenska föräldrar hindrar barn från att äta för mycket genom att anpassa en regel de själva lärt sig som barn: Godis, helst/bara på lördagar.

Konceptet med att begränsa sig till att äta godis i första hand på lördagar kallas för “lördagsgodis” (bokstavligen lördagsgodis) och är väldigt populärt bland svenskar, inte bara på lördagar

För att få din veckodos socker måste du först hitta godisvägg, nära kassan i din lokala stormarknad. Godisvägg är “godisväggen”. Det är vanligtvis mittemot “chokladhyllan”. Tillsammans bildar de “sockerkanjonen”. Innan dess måste du passera djupfrysar fyllda med glass. Dessa 15 meter kommer säkerligen att sätta din matdisciplin på ett hårt test.

Ha godis på lördagar: “lördagsgodis” – Hur man är svensk

Drömmer om att bo utomlands (åtminstone ett tag)

Sverige är ett litet land. Inte så liten faktiskt, åtminstone när det kommer till landarea (450 295 km2 /

175 896 kvm). Men med en befolkning på 10 miljoner människor är Sverige avsevärt litet.

Även om landet Sverige är obestridligt vackert – på grund av dess vidsträckta natur och vackra landskap – brukar svenskar drömma om att bo någon annanstans – åtminstone under en period, någon gång i livet.

Eftersom Sverige är lite kallt och mörkt på vintern, gillar svenskarna att vara på södra, soliga platser. Många svenskar anser sig också vara “lite tråkiga”, därför söker de en omgivning med mer “passionerade” och “energiska” människor i länder med en mer uttrycksfull kultur. Ofta vill svenskar känna sig fria och upptäcka världen – ungefär som deras vikingaförfäder gjorde.

Du som nysvensk borde vänja dig vid samtal med gammalsvenskar där de berättar att de skulle älska att jobba i ett soligt land under vintern och sedan komma tillbaka för att bo i Sverige under sommaren för att uppleva detta underbaraste. av svenska årstider.

Många svenskar har gjort reseupplevelser direkt efter skolan eller efter avslutade studier. Särskilt de i sena tonåren eller tjugoårsåldern kommer att berätta för dig att de vill resa genom Australien i en minibuss, arbeta som au pair eller göra praktik i USA – där särskilt i Los Angeles eller New York – åka backpacking i Sydamerika eller arbeta som bartender i London.

Riktiga svenskar är förresten lätta att känna igen på ett plan. De annars så arbetsdags alkoholabstinenta människorna – en gång befriade från hempress och jante-mani – är bland de första att beställa en liten flaska vin. Att motivera sitt val med orden “det är ju termin”, “det är ju semester trots allt”.

Så välj din destination för din tre månader (minst) resa … och glöm inte att uppdatera din Facebook-omslagsbild eller profilbild, som visar dig gå över Brooklyn Bridge, överblicka Machu Picchu eller vila på taket av en Volkswagen Bulli i den australiska öknen.Res som en svensk – Hur man är svensk

Var säkerhetsmedveten

Goda nyheter för dig om du också föredrar att saker och ting ska vara säkra. Sverige är verkligen rätt plats för dig.

Svenskt säkerhetstänkande finns på många håll. Som i svenska produkter. Titta till exempel på IKEAs monteringsanvisning – hälften av sidorna är säkerhetsinstruktioner som visar hur du installerar den hyllan på ett sätt så att den inte välter över ditt barn.

Advertisement

Leave a Comment