Nycklar till att göra affärer i Sverige

Advertisement

Nycklar till att göra affärer i Sverige

Sverige är idag inte bara ett välmående, stabilt och kommersiellt konsoliderat land, utan också ledande inom ekonomisk tillväxt i den region som kallas Skandinavien (bildad tillsammans med Danmark, Norge och Finland), och Spaniens starkaste kommersiella partner bland de nordiska länder. Idag ligger den i toppen av många rankningar av konkurrenskraft och hur lätt det är att göra affärer, såsom World Economic Forum, World Bank Doing Business eller Forbes magazine.

Sverige är det mest befolkade landet i Skandinavien, med nästan 10 miljoner invånare. Det förväntas att dess regionala ledarskap inom ekonomisk tillväxt, som hållits sedan åtminstone år 2010, kommer att fortsätta under de kommande åren enligt prognoserna från de viktigaste internationella finansinstituten. Cirka 90 % av dess ekonomi är huvudsakligen inriktad på internationell handel. Det är viktiga rikedomar i naturresurser (trä, järn, bly, koppar, zink …) och dess dynamiska industrisektor, i framkant av teknologin, utgör tillsammans 50 % av produktionen och exporten. Bland de mest internationellt erkända företagen, som skapar trender och intar ledande positioner inom sina respektive branscher, är Volvo, Saab, Ericsson, Scania, AstraZeneca, TeliaSonera, Electrolux, Ikea och H&M.

Dess pelare för välstånd är den globala ekonomiska återhämtningen, som ökar dess export (som växte med 3,2 % bara under sista kvartalet 2017), slappheten i penningpolitiken, investeringarna i byggsektorn, impulsen från privat konsumtion p.g.a. minskningen av arbetslösheten och de offentliga utgifterna (av stor betydelse med tanke på det omfattande nätverket av företag under statlig kontroll inom energi-, transport- och telekommunikationssektorerna).

Å andra sidan finns riskerna som en del av dessa pelare projicerar på lång sikt: den mycket låga inflationen, konsekvensen av dess penningpolitik, som skapar oro för att en överhettning i byggsektorn skulle kunna leda till fall i bostadspriserna, vilket skulle i sin tur påverka de makroekonomiska siffrorna. Det pågår också en debatt om i vilken utsträckning den svenska tillväxten har blåst upp de senaste åren av den stora befolkningsökningen på grund av dess rekordstora invandring och höga födelsetal: i denna mening skillnaden i tillväxt 2018 mellan total BNP och BNP per capita har aldrig varit så bra sedan 1950.

Trots de möjliga tvivel som kan projiceras på medellång och lång sikt, är faktum att Sverige idag har en obestridlig framgångsposition i sin region och erbjuder utländska företag affärsmöjligheter inom så olika sektorer som förnybar energi (det strävar efter att bli den första nation i världen oberoende av fossila bränslen), ekologisk mat och dryck (vars konsumtion ökade med 18 % bara under 2016), IT, hälsa och biovetenskap (global ledare inom läkemedelsinnovation), industri (elpris bland de lägsta i EU ), byggande, jordbruk, transport och ekonomi via internet (som växer med 10 % årligen och redan står för 8 % av dess BNP).

Nycklar till att göra affärer i Sverige

För att ta vara på sådana möjligheter och undvika kulturkrockar vid förhandlingar i Sverige erbjuder vi nedan 10 nycklar som vi rekommenderar att varje utländsk företagare bör ta hänsyn till när de vänder sig till en potentiell svensk partner, antingen vid ett förhandlingsbord eller i sin preliminära kontakt. att etablera framtida samarbete:

 • Genomför en sektorsstudie som kan göra det möjligt för dig att avgöra om det finns en efterfrågan på din produkt. Sverige är en extremt mogen, konkurrenskraftig och informellt protektionistisk marknad. Även om det är en fullvärdig medlem av Europeiska unionen (och med fulla skyldigheter, utom i penningpolitiken), är sanningen att lokala distributörer och leverantörer tenderar att prioritera den nationella produkten, om det finns inhemska analoger. I den meningen gör den rikliga penetrationen av Internet (över 92 %) och “virtualiseringen” av många affärssektorer att de första uppskattningarna är enkla och kräver inga stora kostnader.
 • Det första mötet tenderar att vara låg profil. I den kommer troligen en preliminär utvärdering av ditt företag, din produkt och ditt förslag att ske. I de allra flesta fall kommer du att kunna hålla dina möten på engelska, tack vare det utmärkta genomförandet av undervisningen på de flesta av landets utbildningsnivåer.
 • Följ strikt reglerna för punktlighet. Att komma i tid är inte bara en väsentlig del av den svenska affärskulturen, utan också en immanent för det sociala livet. Glöm inte heller att ordna möten minst en och en halv vecka i förväg, utan ändringar i sista minuten, inte efter 16.00 och alltid under arbetsdagar (semesterperioder med låg affärsaktivitet är vanligtvis jul, slutet av februari, början av mars och månaderna juni, juli och augusti). Svenskar respekterar noggrant sin tilldelade fritid, så förvänta dig inte att de ägnar tid åt dig utanför sin arbetstid.
 • Affärsmöten är vanligtvis perfekt schemalagda och följer en specifik agenda, som strikt respekterar start- och sluttiderna. Likaså kan att inte upprätthålla eller i efterhand ensidigt modifiera de åtaganden och överenskommelser som följer av dessa möten förstöra image och trovärdighet hos potentiella svenska partners, som tenderar att värdera förutsägbarhet som en väsentlig faktor i alla professionella relationer.
 • Betydelsen av fakta och siffror. Informationen i ett samarbetsförslag ska presenteras tydligt organiserad, i förväg och med nödvändig detalj. Se till att dina presentationer är baserade på fakta och konkreta och verifierade data och ger mer vikt åt innehållet än till designen. Ta bort ornamenten i dina presentationer och försök undvika varje form av arrogans, överdrifter eller superlativ.
 • Advertisement
 • Affärsformalitet. Även om svenskar vanligtvis tillåter sig själva vissa informaliteter i sin affärskultur, som att alltid kalla varandra vid sina förnamn, till förfång för mer traditionella vanor, är verkligheten att i Sverige är den privata sektorns och näringslivets sfär strikt segregerade. Håll en seriös attityd och med rakt lugn under dina första möten. Svenskar tenderar att inte visa sina känslor överdrivet, vilket ibland kan leda utlänningar till bedömningsfel angående deras avsikter: uppmärksamma fakta och undvik känslomässiga reaktioner, som kan göra ett dåligt intryck. Koncentrera dig på att projicera uppriktighet och allvar snarare än att visa ett för tidigt vänligt beteende. Lite tid går förlorad i informella samtal inför möten. Men när den professionella relationen fortskrider kommer vissa licenser att dyka upp, som att hålla möten i informella miljöer (sammanfaller med lunch eller middag, sällan frukost). Likaså finns det vanliga mekanismer för avkoppling i den svenska företagsmiljön, som den som kallas “fika” eller fika, stund par excellence för att chatta i en mer avslappnad miljö. Vikten av formalitet är också uppenbar i det faktum att muntliga överenskommelser anses lika bindande som skriftliga: försök att inte föreslå något lättvindigt, eftersom det kan ses som ett tyst framtida åtagande från din sida.
 • Ingen obehaglig tystnad: Svenskar är betydligt bekvämare än sydeuropéer när det är tystnad och långa pauser. Tvärtom, de utvärderar mycket negativt avbrotten inom ramen för ett affärssamtal, med avseende på vilka medelhavsfolk tenderar att vara mycket mer flexibla.
 • Undvik känsliga ämnen och skämt ur sitt sammanhang. Särskilt kulturella eller de som påverkar ras- eller könsminoriteter. Även familjefrågor, överdriven ytlighet eller improduktiva klagomål. Tvärtom, försök att komma till Sverige med vissa idéer korrekt utformade om svensk ekonomi, deras levnadsstandard och landets historia, vilket gör att du kan etablera respektfulla samtal som kommer att skapa förtroende för framtiden för dina kommersiella relationer. På samma sätt är det inte tillrådligt att underblåsa konfrontationer av något slag: sök samförståndslösningar. Svenskarna värderar den direkta konfrontationen i näringslivet mycket negativt. Du kan vara direkt, men aldrig kränkande. Å andra sidan, försök inte tvinga fram eller improvisera överenskommelser: det som bestäms kommer att ske i samförstånd och vanligtvis efter långa diskussioner som involverar flera personer av olika rang.
 • Hierarki suddig. De hierarkiska strukturerna i Sverige är mycket mer vidgade än i andra länder, så att beslut inte fattas av vissa toppchefer med högre makt, utan tenderar att antas lika, genom att arbeta i team och en konsensusmodell. Under sådana processer tenderar personliga element att uteslutas, så att förhandlingar vanligtvis bygger på principer och data: på detta sätt blir det mycket sällan konfrontation eller personligt kränkande. På grund av sin speciella konfiguration kräver affärsbeslut i Sverige vanligtvis mycket mer tid, men när de väl är fattade är de också mycket fastare. Förkärleken för långsiktighet leder till att svenskarna vill undersöka och analysera allt innan de kommer till en definitiv slutsats.
 • Betrakta svenskarna som de stolta tidiga användare av ny teknologi i Europa: Om du betraktar Sverige som en testmarknad för nya produkter som du senare vill hänvisa till
Advertisement

Leave a Comment