Svenska företag fjärrstyr världens mobiler

Advertisement

Svenska företag fjärrstyr världens mobiler

Mobiloperatörernas desperata jakt på nya intäkter ger en drömsituation för de två svenska företagen Synapse och Smarttrust. .I takt med att samtalspriserna faller blir mobiloperatörerna allt mer beroende av att starta upp användningen av nya datatjänster i mobiler och nät – MMS, internet, push-to-talk och e-post.

Eller ännu värre – kunderna vet ofta inte ens att tjänsterna finns, och ber därför inte om hjälp med att göra inställningarna.

Förinställning eller fjärrinställning?

En lösning är att göra som Vodafone och några andra stora operatörer, att sälja färdiga mobiler till kunder. Lösningen har dock flera nackdelar.

Det kräver att återförsäljare har en variant för varje operatör av olika mobilmodeller i lager. Operatörer som Vodafone måste också göra särskilda inställningar för varje marknad, vilket minskar flexibiliteten i distributionen.

De två svenska företagen Synapse och Smarttrust ligger nu i framkant globalt för att hjälpa operatörer att snabba upp kundernas mobiler, utan förinställningar.

Båda säljer en teknik som automatiskt upptäcker alla nya mobiler i ett nätverk, kollar i en databas vad mobilen kan göra och skickar sedan ut nödvändiga inställningar. Allt utan att kunden behöver be om något.

Små operatörer är de bästa kunderna

Nya, mindre operatörer verkar vara snabbast att nappa.

Mitt intryck är att många av de gamla operatörerna förnekar att problemet finns, medan många små operatörer tycker att tekniken är självklar för att kunna sälja datatjänster, säger Lars Lindgren, marknadschef för Synapse.

I dag finns det runt 60 miljoner abonnenter vars telefoner övervakas med tekniken, säger Lars Lindgren.

Advertisement

Rötterna inom AU-System

Smarttrust är äldre som företag. Rötterna finns i AU-System och ägandet har sedan gått från Ericsson och Telia via finska Sonera till amerikanska Carlyle Group.

Smarttrust har genom åren skaffat ett hundratal operatörskunder inom teknik för att styra mobiltelefoner och SIM-kort, bland annat en gemensam lösning som funnits i flera år och som gör att Få mobilkunder gör dock detta.

Allt detta är en del av en längre process där operatören vill försöka få bättre kontroll över mobilen, fortsätter han.

Bland Synapses och Smarttrusts konkurrenter finns några amerikanska företag som främst arbetar med fjärrstyrning av mobilens mjukvara, vilket både Synapse och Smart trust kommer att börja med. Nokia har också sin egen teknik

Advertisement

Leave a Comment