Sverige förbjuder Huawei och ZTE från sitt 5G-nätverk

Advertisement

Sverige förbjuder Huawei och ZTE från sitt 5G-nätverk

5G smartphones

Sverige är hemland för en av de stora konkurrenterna i det globala 5G-nätet. Det europeiska landet har meddelat att Huawei och ZTE förbjuds från sin 5G-konstruktion. Enligt den svenska regleringsmyndigheten kommer förbudet att vara officiellt inför spektrumauktionen som är planerad till nästa månad. Post- och televerket (PTS) uppgav att tillståndsvillkoren är formulerade efter utvärdering av Försvarsmakten och Säkerhetsmyndigheten.

Under påtryckningar från USA har europeiska regeringar utvärderat kinesiska företags roll i att bygga nästa generations nätverk. I juli i år förbjöd Storbritannien Huawei från sitt 5G-nätverk. Det hoppas kunna eliminera Huawei helt från sitt system till 2027.

INGET Omedelbart SVAR FRÅN HUAWEI OCH ZTE

Huawei och ZTE svarade inte omedelbart på förfrågningar om kommentarer till Sveriges beslut. PTS uppgav också att företag som deltar i auktionen måste ta bort Huawei- och ZTE-utrustning från sina befintliga kärnfunktioner före den 1 januari 2025. De så kallade kärnfunktionerna hos denna tillsynsmyndighet avser den service- och underhållsutrustning som används för att bygga trådlösa accessnät, transmissionsnät, kärnnät och nätverk.

Medan Ericsson, ett svenskt företag åtnjuter massiva 5G-kontrakt från Kina, kan kinesiska företag inte njuta av detsamma. Kina verkar inte vara intresserade av att förbjuda företag. Kina förbjuder sådana som Facebook och några andra mjukvaruföretag. Det verkar vara bekvämt med situationen. Med USA:s förbud mot Huawei och andra kinesiska företag har många förväntat sig någon form av vedergällning. Den kinesiska regeringen verkar dock inte ha något intresse av det.

Advertisement

Trots förbudet mot Huawei av ett par länder är Huaweis 5G-utvecklingsplan fortfarande stark. Företaget utvecklar fortfarande 5G och det vinner också fler kontrakt.

SYDKOREA SÄGER DET INTE KOMMER FÖRBJUDA HUAWEI

I andra rapporter har Sydkorea sagt att man inte kommer att förbjuda ett visst företag. Enligt rapporter i sydkoreanska medier avslöjade en sydkoreansk diplomat att i det femte Sydkorea-U.S.A. strategisk ekonomisk dialog som hölls den 14 oktober, upprepade den amerikanska sidan USA:s utrikesminister Mike Pompeos föreslagna plan för “rent nätverk”, i namn av nationella säkerhetsrisker, för att pressa Sydkorea att sluta använda Huawei och andra kinesiska teknikföretags 5G-utrustning .

 

Advertisement

Leave a Comment